начало > За нас > Решения и услуги Site in English
Банкови РешенияТелекомуникацииТелекомуникации
За нас

Решения и услуги

Сервизна поддръжка

ТЕЛЕСПРИНТ предлага гаранционно и след гаранционно поддържане, като сервизната и складовата база се намират в централния офис в София. Сервизната поддръжка предвижда профилактики за подобряване ефективната работа на монтираните машини и системи, което способства за намаляване на аварийните ситуации до минимум. Поради необходимостта от непрекъсваем работен процес на голяма част от инсталираната апаратура, фирмата осигурява сервиз при аварийни повиквания с незабавна реакция двадесет и четири часа в денонощието.

Във фирма ТЕЛЕСПРИНТ-90 ООД работят високо квалифицирани специалисти. Техническият персонал е с висше инженерно техническо образование и е преминал през допълнително обучение във фирмата и при производителите на предлаганото оборудване.

 

Консултантски офис

Ако при някакъв проблем Ви е необходима бърза телефонна помощ или Ви е необходима помощ при заявка и доставка на резервни части, на Ваше разположение са нашите експерти от консултантския офис. Те организират при необходимост сервизен екип, който в най-кратък срок може да бъде при Вас и ще Ви помогнат при осъществяване на ремонти. Консултантският офис работи от понеделник до петък. Извън нормалното работно време и през почивните дни можете да се обърнете към горещите телефони.

 

Време за реакция

Сервизът е в състояние да реагира на всякакви заявки за гаранционно или извънгаранционно обслужване в рамките на 1 – 2 работни дни. В определени случаи и при предварително договорени условия (напр. абонамент), този срок може да бъде редуциран до 2 часа в градовете, в които имаме сервизни центрове, и до 6 часа на останалите места.

 

Място за извършване на ремонтите

За по-голямо удобство на клиентите ни големите и тежки устройства се ремонтират на място. Проблемите с другите видове техника се отстраняват в сервизният център на ТЕЛЕСПРИНТ-90 ООД.


Време за извършване на ремонтите на място

Сервизът работи с обичайното работно време. В отговорни случаи, когато се налага спешно отстраняване на проблеми, или не трябва да се прекъсва работата (напр. в банки или други институции), той поема ангажименти за работа в извънработно време и в почивни дни.

 

Гаранционно и извънгаранционнo обслужване

Сервизът извършва гаранционно и извънгаранционнoобслужване на апаратура закупена от ТЕЛЕСПРИНТ-90 ООД, както и извънгаранционно обслужване на техника сходна с тази, която ние предлагаме, независимо от това, дали тази техника е закупена от нас, от наши партньори, или по други канали.

 

Абонамент

Това е удобна форма на сервизна поддръжка в дългосрочен план с предварително договорени завишени изисквания (време на реакция,  профилактика, работа в извънработно време и др.). При нея се заплаща определена месечна или тримесечна абонаментна такса, независеща от вложения труд. Ако техниката е извън гаранция, резервните части се заплащат отделно. Освен за доставена от нас техника, ние поемаме такива ангажименти и за техника от други доставчици.